Fiets van de zaak

Cityzent10hmbdeserttitaniummat28 Menan 1

Een fiets van de zaak in 2021

De fiets als secundaire arbeidsvoorwaarde. Het bewustzijn onder zowel werkgevers als medewerkers met betrekking tot vitaliteit en gezondheid groeit. Zeker nu. In deze coronatijd geven medewerkers aan angstig te zijn om naar het werk te reizen met het openbaar vervoer.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KIM) heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd waar 80% van de ondervraagden aangeeft liever met een individueel vervoersmiddel te reizen i.p.v. het openbaar vervoer. Blijven de woon-werkafstanden onder de 25 kilometer, dan is de fiets van de zaak een goed alternatief.

Sinds begin dit jaar zijn de mogelijkheden verruimd en wordt het voor werkgevers nog eenvoudiger om een fiets aan te bieden aan medewerkers. Wij zetten het voor je op een rij!

Man Op Fiets Van Voren (1)

Wat zijn je keuzes?

Omdat het bewustzijn groeit, hoort daar natuurlijk een degelijke fiets van de zaak-regeling bij. Maar welke mogelijkheden zijn er? De overheid stimuleert al jarenlang het fietsen naar het werk. Dit doet zij door werkgevers en medewerkers te ondersteunen met twee verschillende fiscale fietsregelingen. De werkgever bepaalt uiteindelijk welke regeling (of misschien beide) worden aangeboden en wie daarvan gebruik mag maken en tegen welke voorwaarden.

Welke fietsregelingen zijn er?

Leasefietsregeling of de fiets van de zaak. Deze leasefietsregeling is in januari 2020 gewijzigd. De ingewikkelde administratieve rompslomp (de voornaamste reden waarom deze regeling niet (vaak) gebruikt werd), is vervangen door 7% van de aanschafwaarde van de fiets bij het inkomen van de medewerker op te tellen. Deze mag in ruil daarvoor de fiets ook privé gebruiken. De werkgever betaalt de leasetermijnen en mag deze eventueel verrekenen met de medewerker.

Fietsplan via de WKR. Deze regeling is ooit in 1995 door Willem Vermeend in het leven geroepen en is nog steeds springlevend. Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) mogen werkgevers een fiets aan medewerkers vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. De meeste werkgevers verrekenen de aanschaf van de fiets met bijvoorbeeld het brutoloon van een medewerkers, waardoor beide partijen belastingvoordeel genieten.

Cortina Common Active Heren Mystery Grey Liggend3 (1)

Via de WKR

Ruim aanbod

Renteloze lening

Belastingvoordeel

Privégebruik

Leasen

Fiets van de zaak: een overzicht

Wil jij als werkgever het fietsen naar het werk nog meer stimuleren? Wij hebben de mogelijkheden op een rijtje gezet. Klik op het overzicht voor een uitvergroting of download het document 'Fiets van de zaak mogelijkheden'. Het is een kwestie van fietsen! #kwestievanfietsen.

Toch liever meer informatie ontvangen onze experts? 

 

Direct aanvragen