Fiets jezelf… naar een gezond bedrijf

Kranten Nieuws
Fiets Jezelf ... Naar Een Gezond Bedrijf; Het Verhaal Van Steven

Fiets jezelf… naar een gezond bedrijf; het verhaal van Steven

16 februari 2022

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn hot topics in de wereld van HR. We moeten nu eenmaal langer doorwerken met zijn allen. Des te belangrijker om goed voor onze medewerkers te zorgen. HR-professional Steven weet wel hoe hij daaraan kan bijdragen.

Vitale medewerkers beter in balans

We schreven het al in onze vorige blog: de aandacht voor vitaliteit is groter dan ooit. Sinds de uitbraak van COVID-19 en de massale opmars van het thuiswerken, bewegen we steeds minder. Dat niet alleen, ook het langdurig ziekteverzuim neemt toe met zo’n zestig procent. De oorzaak daarvan is zeker niet alleen te vinden bij de toename van het aantal coronabesmettingen. Het is ook terug te voeren op een lagere weerstand door het vele thuiswerken en de langdurige drukte die zorgt voor meer uitval. Een zorgwekkende ontwikkeling, waar ik als HR-professional niet heel vrolijk van word. Ik gun onze medewerkers een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal, want gezonde mensen zitten nu eenmaal beter in hun vel en zijn meer in balans. Dat is fijn voor hen als mens, maar ook voor ons als werkgever. Vitale medewerkers zijn flexibeler en presteren beter.

Gezonde medewerkers zorgen voor een gezond bedrijf

Al een aantal jaar staan de thema’s vitaliteit en duurzame inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Duurzame inzetbaarheid is een maatschappelijk belangrijk thema, zeker gezien de huidige vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt. Wij willen graag dat onze medewerkers over een lange periode zoveel mogelijk toegevoegde waarde kunnen blijven creëren. Beleid dat gericht is op gezondheid, veiligheid, loopbaanontwikkeling en vitaliteit leidt niet alleen tot duurzame inzetbaarheid van medewerkers, maar ook tot gezonde organisaties. Immers, als medewerkers duurzaam inzetbaar zijn, daalt het ziekteverzuim en stijgt de productiviteit.

Handje helpen

Natuurlijk is het belangrijk dat medewerkers zelf hun verantwoordelijkheid nemen door een gezonde levensstijl te hanteren, voldoende te bewegen, niet te roken en te zorgen voor een evenwichtige mentale gezondheid. Als HR-team kun je daar zeker aan bijdragen. Je kunt je medewerkers helpen met bewustwording en ze ondersteunen bij het nemen van die eigen verantwoordelijkheid. Dat is precies de reden waarom wij mensen stimuleren meer te bewegen. Kijk alleen al eens naar Gijs. Een man die totaal niet sportief was en bijna vergeten was hoe hij moest fietsen. Maar toen hij eenmaal – met een klein zetje van zijn HR-manager – de fiets had gevonden, was hij dolblij. Hij zat lekkerder in zijn vel en voelde zich gezonder en sterker.

Win-win-win

Een fietsstimuleringssysteem als Trappers is voor werkgevers weliswaar even een investering, maar die verdien je ruimschoots terug doordat het ziekteverzuim daalt en je je mensen helpt lekkerder in hun vel te zitten. Dat kan zelfs in de winter. Wij hebben ons daarbij laten inspireren door Ziekenhuis Nij Smellinghe. Dit ziekenhuis heeft ervoor gekozen zijn medewerkers in de winter meer waardepunten per kilometer op de fiets te geven. Het HR-team ziet dan ook dat hun mensen sneller de fiets pakken, zelfs als het weer niet zo goed is. De ziekenhuismedewerkers zien in Trappers een waardevolle aanvulling op hun bestaande secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo dragen ze bij aan hun eigen gezondheid én ze sparen tegelijkertijd voor iets leuks. Daarbij ben ik dankzij Trappers van een heleboel administratief gedoe af, omdat de woon-werkfietsritten van medewerkers worden geregistreerd door de tag op de fiets. Dat noem ik nog eens een win-win-win-situatie.

Nieuwsgierig?

Werkgevers kunnen op diverse manieren regelen dat medewerkers kunnen fietsen en ook blijven fietsen. Hiervoor heeft de overheid een aantal fiscale regels ingevoerd, die werkgevers helpen bij een fiscaal aantrekkelijk fietsplan of leasefietsregeling voor medewerkers. Meer weten? Het is een kwestie van fietsen!

LOGO NFP Fietslease 200 Breed
Fiscfree Logo 200 Px Breed
Logo Nationale Fiets Projecten 200Px
Trappers Vrijstaand Wit Grijs 200 Breed
Logo Werknemersplein 200Px
Fiets Naar Je Werk Dag Logo 200Px

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
0513 - 64 06 28

Bezoekadres
Industrieweg 8
8444 AS Heerenveen