Waarom je juist nu moet gaan fietsen

Fiets Van De Zaak
Waarom Je Juist In Deze Tijd Moet Gaan Fietsen

Waarom je juist nu moet gaan fietsen

14 mei 2020

Dat fietsen gezond is, dat weten we wel. Maar dat fietsen juist in deze tijd zo goed voor onze gezondheid is, dat blijkt uit diverse onderzoeken. Is er voor werkgevers een taak weggelegd om te zorgen dat medewerkers veilig naar het werk toe kunnen?

Social distancing

Sociale afstand houden geldt niet alleen bij het boodschappen doen, maar zeer zeker ook in het verkeer. Veilig naar je werk kan bijvoorbeeld eigenlijk alleen maar met de auto of op de fiets. Het voordeel van de fiets ten opzichte van de auto is dat fietsen je op verschillende manieren beschermt tegen het coronavirus. Fietsen is de perfecte zelfbescherming, zeggen verschillende virologen. Het werkt preventief en versterkend. Ga vooral fietsen, zolang je grote groepen maar vermijdt.

Ook de Duitse Minister van Volksgezondheid pleitte al eerder dit jaar voor het gebruik van de fiets. Fietsen vermindert het risico op besmetting. Je blijft niet alleen op afstand van anderen, maar je raakt ook minder oppervlakken aan, waardoor je minder kans hebt om besmet te raken. (Bron: AD)

 

5 redenen waarom je tijdens de coronacrisis meer naar het werk zou moeten fietsen
1. Automatisch afstand

Als fietser houd je automatisch al minimaal 1,5 meter afstand van elkaar aan. Een medewerker die op de fiets naar het werk kan, komt dus veilig aan. En dan hebben we nog niet eens de vele voordelen van fietsen voor de gezondheid op lange termijn aangestipt. Want die zijn er natuurlijk ook!

Met fietsen houdt je afstand

2. Openbaar vervoer is een bron van infecties

De Duitse viroloog en longziektespecialist Michael Barczok zegt dat mensen die bussen en treinen vermijden het risico verminderen op infectie. Het virus wordt namelijk vooral overgedragen door druppels over korte afstanden. Helaas zijn de ziekteverwekkers in staat om lang te overleven op oppervlakken en daardoor nog steeds besmettelijk en overdraagbaar. Iedere aanraking in openbaar vervoer brengt risico met zich mee. Bedenk je wel dat het aanraken van knoppen op verkeerslichten ook een bron van infecties is. (Bron: RTL Nieuws)

3. Preventieve bescherming

Door regelmatig te fietsen, zelfs al is het op een rustig tempo, wordt het immuunsysteem versterkt. Met de sluiting van de sportscholen is zowel recreatief fietsen als fietsen naar het werk een prima alternatief voor sporters én mensen die graag willen bewegen.

4. Versterking van longen

Fietsen is een duursport. Van duursporten is bekend dat de longspieren getraind worden. Een ander bijkomend voordeel is dat bij fietsen ook de luchtwegen goed geventileerd worden en de bloedcirulatie wordt verbeterd. Doordat je intensiever ademt, maak je je longen goed schoon. En dat is optimaal voor de bescherming tegen virussen. De fiets mag je dus een verstandig vervoermiddel noemen.

5. Versterking van bloedvatenstelsel

Beweging is goed voor iedereen, maar zeker voor mensen die lijden aan diabetes of hart- en vaatziekten, zoals een verhoogde bloeddruk. Deze onderliggende ziekten vormen een groter risico op een ernstiger verloop van Covid-19. (Bron: Robert Koch-Institut RKI)

Fietsen naar het werk is dé manier om regelmatig bewegen in het dagelijks leven in te passen. Wanneer iedereen die binnen 15 kilometer afstand van zijn werk woont, naar het werk fietst, neemt de druk op het openbaar vervoer af. Daarnaast biedt deze oplossing ook een enorme ontlasting voor de zorg, doordat er preventief gewerkt wordt aan de gezondheid (en eigenlijk zonder het door te hebben).

Werkgevers kunnen op diverse manieren regelen dat medewerkers kunnen fietsen en ook blijven fietsen. Hiervoor heeft de overheid een aantal fiscale regels ingevoerd, die werkgevers helpen bij een fiscaal aantrekkelijk fietsplan of leasefietsregeling voor medewerkers.

Meer weten? Het is een kwestie van fietsen!

 

LOGO NFP Fietslease 200 Breed
Fiscfree Logo 200 Px Breed
Logo Nationale Fiets Projecten 200Px
Trappers Vrijstaand Wit Grijs 200 Breed
Logo Werknemersplein 200Px
Fiets Naar Je Werk Dag Logo 200Px

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
0513 - 64 06 28

Bezoekadres
Industrieweg 8
8444 AS Heerenveen