We hebben een interessante fietsregeling, maar niemand fietst

Kranten Nieuws
Fietsstimulering

We hebben een interessante fietsregeling, maar niemand fietst

22 maart 2021

Steeds meer werkgevers stimuleren fietsen naar het werk. Met diverse fiscale fietsregelingen, verbeteringen van fietstallingen of zorgen voor extra faciliteiten, zoals douches, kleedkamers of fietspompen. De basis is snel gelegd. De vervolgstap is ingewikkelder: het daadwerkelijke fietsen. Want zodra het een beetje regent zijn werknemers snel geneigd om de auto weer te pakken.

Gewoontes doorbreken

Het bewerkstelligen van nieuw gedrag is één van de moeilijkste dingen die er zijn. Veel van wat we doen komt voort uit gewoonten. Even met de auto naar de supermarkt of naar de sportschool. Niet omdat we dat bewust doen, maar omdat we dat zo gewend zijn. Vooral als we het druk hebben, vallen we meer dan anders terug op ‘oude’ gewoonten. Het lijkt dat ons cognitief brein dan maar beperkte ruimte heeft. Dat geldt ook als het gaat om woon-werkverkeer. De keuze om de auto te pakken, met het openbaar vervoer te reizen, te fietsen of te wandelen, maak je veelal uit gewoonte. Simpelweg omdat je niet anders gewend bent.

Cognitieve capaciteit beperkt

Hebben we het over fietsen specifiek dan weten we allemaal dat fietsen naar het werk gezond én goed voor het milieu is. Maar als je gewend bent om snel op het laatste moment in de auto te springen is deze gewoonte lastig te doorbreken. Vooral als we druk zijn worden gewoontes versterkt. Onze cognitieve capaciteit gaat dan uit naar andere taken, zoals ontbijten, douchen, wat trekken we aan en nog even snel de broodtrommel vullen en oh ja, de hond moet ook nog even snel uit. Hoe drukker ons programma, hoe sneller we terugvallen in oudere gewoontes. Het pakken van de auto is hier een voorbeeld van.

We doen wat anderen doen

Helaas hebben we ook te maken met het onbewust kopiëren van andermans gedrag. Dus om in het voorbeeld met fietsen te blijven, wanneer iedereen met de auto naar kantoor komt, stimuleert dit niet om naar het werk te gaan fietsen. Andersom geldt gelukkig ook. Hoe meer collega’s fietsen, hoe meer wij geneigd zijn hetzelfde te doen.

Weten wat er speelt

Om blijvend fietsen te stimuleren is het slim om op iemands intrinsieke motivatie in te spelen. Dat kan bijvoorbeeld door het geven van positieve feedback. Maar ook vormen van challenges of wedstrijden kan een middel zijn om fietsen te blijven stimuleren. Helemaal ideaal zou zijn wanneer je als werkgever op de hoogte bent van persoonlijke doelen; ook zijn deze voor iedereen verschillend. Inspelen op de intrinsieke motivatie helpt niet alleen, maar is echt cruciaal. Maar heb je de juiste maatregelen in handen? Dan kan af en toe fietsen zomaar veranderen in regelmatig fietsen.

LOGO NFP Fietslease 200 Breed
Fiscfree Logo 200 Px Breed
Logo Nationale Fiets Projecten 200Px
Trappers Vrijstaand Wit Grijs 200 Breed
Logo Werknemersplein 200Px
Fiets Naar Je Werk Dag Logo 200Px

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
0513 - 64 06 28

Bezoekadres
Industrieweg 8
8444 AS Heerenveen