Lange levertijd fietsen

Uitkijken Naar Een Fiets
Fietsen Corona Levertijd

Help! Waarom is de levertijd van een fiets zo lang?

15 februari 2021

Een inkijkje in de fietswereld

Yes, je mag een fiets bestellen met belastingvoordeel! Dat is goed nieuws en leuk! Echter hoor je steeds vaker dat er bijna geen fiets meer te krijgen is. Hoe kan dat? Wij, Nederland fietsland, hebben toch een aantal grote fietsfabrikanten? Hoe is het dan mogelijk dat er geen fiets te verkrijgen is? Wij geven je een inkijkje in de keten van de fiets. It’s all about the planning!

Ontwikkeling van de fiets

Het begint allemaal met het ontwerpen van de fiets en het samenstellen van een collectie door fabrikanten. Net als bij de kledingindustrie worden er ontwerpen voor fietsen gemaakt.

Het ontwikkelen van een nieuwe fiets duurt gemiddeld zo’n drie jaar. Van concept tot prototype, van samenstelling tot productie en presentatie. In deze blog beschrijven wij de laatste fase. Deze fase begint bij het maken van een planning, één jaar van tevoren. Voor de beeldvorming: fietsen voor 2021 worden begin 2020 al besteld. Op basis van een schatting van de benodigde modellen, kleuren en maten. Verkoopcijfers van voorgaande jaren en een verkoopstrategie dienen als input.

Wanneer blijkt dat een model goed loopt en snel uitverkocht dreigt te raken, dan bestaat de mogelijkheid om nog een keer een batch te bestellen. Van order tot levering neemt dat gemiddeld zo’n drie maanden in beslag.

Productieproces en corona

Het lijkt allemaal vrij simpel, maar dat is het niet. Bij de productie van een fiets komt veel kijken. Niet alleen het frame dient te worden gemaakt, maar ook moeten onderdelen worden aangekocht bij diverse fabrikanten. Vergelijk het maar weer met de kledingindustrie. Knopen, ritsen en garen moeten worden uitgezocht en natuurlijk op tijd worden geleverd. Een fiets zonder zadel of trappers kan niet!

Is de fiets eenmaal opgebouwd, dan moet deze worden verpakt en verscheept. Er is geen vuiltje aan de lucht wanneer alle leveranciers hun eigen planning op orde weten te houden, maar wanneer er een kink in de kabel komt (lees: corona), heeft dat vergaande gevolgen voor de hele keten!

Lange levertijd houdt aan

Samengevat: de lange ontwerp- en productietijd van een fiets in combinatie met het coronavirus zorgt voor een grote vertraging. De verwachting is dat de enorme wachttijden tot minimaal het einde van 2022 aan zullen houden! Waarom zo lang? Simpelweg omdat opschalen amper mogelijk is.

Kortom: wil je een nieuwe fiets? Laat je dan zeker niet weerhouden door de lange levertijd en bestel ‘m gewoon. Beter wordt het voorlopig namelijk niet.

Uitkijken naar iets moois is minstens zo leuk als het bezitten!

LOGO NFP Fietslease 200 Breed
Fiscfree Logo 200 Px Breed
Logo Nationale Fiets Projecten 200Px
Trappers Vrijstaand Wit Grijs 200 Breed
Logo Werknemersplein 200Px
Fiets Naar Je Werk Dag Logo 200Px

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
0513 - 64 06 28

Bezoekadres
Industrieweg 8
8444 AS Heerenveen